הרצאת קציר היא אירוע שנתי של מכון דוידסון לחינוך מדעי, שמספקת הזדמנות לשמוע על נושא מדעי מעניין ומעורר מחשבה. ההרצאה מיועדת לכיתות ט'-י"ב, וגם לקהל הרחב. בואו לשמוע על אחד הנושאים החמים של השנה מפי מדענית בכירה במכון ויצמן למדע!
השנה נשמע את הרצאתה של פרופ' יפעת מרבל מהמחלקה לאימונולוגיה מערכתית, הפקולטה לביולוגיה במכון ויצמן למדע, בנושא מודיעין ביולוגי: אילו סודות מסתתרים ב"פחי אשפה" תאיים ומה אפשר ללמוד מהם?
בכל תא בגופנו, בכל רקמה ורקמה, מתקיימת פעילות אינטנסיבית של פירוק חלבונים שאינם נחוצים עוד לגוף. חלבונים אלה עשויים להיות פגומים, ישנים או אפילו חלבונים "זרים" ששייכים לפולשים כגון חיידקים.
תהליך הפירוק הזה מתרחש בתוך מה שאפשר לכנות "פחי אשפה" תאיים, ולמרות שמם – שאולי אינו מחמיא במיוחד – הם דווקא חיוניים מאוד לשמירה על תפקוד תקין של התא. בלעדיהם חלבונים לא רצויים עלולים להצטבר, להוביל למחלות שונות ולפגוע בתפקוד התא.
ממש כמו חוקרים פליליים שבוחנים פחי אשפה כדי לחשוף מידע על אנשים, כך אנו, במעבדה במכון ויצמן, בוחנים את "פחי האשפה" התאיים כדי לחקור תהליכים ביולוגיים מורכבים, באמצעות טכנולוגיה חדשנית שפיתחנו. כך גילינו ממצאים מרתקים הקשורים למחלת הסרטן ולמנגנוני ההגנה של הגוף מפני זיהומים חיידקיים.
בהרצאה תציג פרופ' מרבל את הטכנולוגיה החדשנית ואת הממצאים שהתגלו, ותסביר כיצד הבנת תהליכי הפירוק התאיים עשויה לסייע בפיתוח טיפולים חדשניים למגוון מחלות.
ההרצאה מתקיימת בזכות תרומתו הנדיבה של ד"ר גיל אומן.
קהל: תלמידים ותלמידות בכיתות ט'–י"ב במסגרת בית ספרית; ההרצאה פתוחה גם לקהל הרחב ולכל חובב וחובבת מדע!
זמן: יום שלישי, 18 בפברואר 2025, ב־10:30 בבוקר. משך ההרצאה כשעה וחצי, כולל מענה לשאלות המשתתפים.
מקום: אולם סלע, מכון ויצמן למדע, רחובות.
מחיר: ההשתתפות ללא תשלום, אך יש להירשם מראש
שימו לב: לא תותר כניסת רכבים פרטיים למכון ויצמן